Rabie 1: Falafeli si sursele ei magice

Homeopații, anti-vaxxerii & friends au câteva idei fixe, printre care vaccinurile letale, Big Pharma care controlează lumea, medicamentele din plante care vindecă orice și, de interes pentru seria asta de posturi, virusurile care nu există. Orice delirant respectabil a abordat deja laitmotivuri inspiraționale precum HIV, Ebola, hepatită și rabie, susținând teze complexe dar eminamente stupide, despre cum sunt toate de fapt niște invenții ca să asuprim economic africanii și ca să băgăm degeaba mii de euro în medicamente, spre deliciul reptilienilor (care trăiesc alături de masoni, Căpitanul Nemo, Cruella deVille și Yeti Omul Zăpezilor în Țara Minunilor). Și pentru că nu pot vorbi despre toate virusurile în același post, am să le iau pe rând, începând cu rabia.

Falafeli și Lolivia nu se dezic și vorbesc și ele, buimac dar in extenso, despre rabie. Falafeli, spre exemplu, specialistă nu doar în medicină ci și în limbi, traduce din lucrările unui oarecare Dr. Johann Loibner, promotor auto-declarat al Noii Medicini Germanice (NMG) și personaj exclus din practica medicală în 2009 (vezi link+ref). Prin asta Loibner se menține în nota obișnuită a reprezentanților NMG - mișcare născută ca răspuns la "medicina convențională creată de evrei ca să decimeze populația non-evreiască" (I shit you not). Însuși fondatorul Noii Medicini Germanice, Reichsinspekteur Ryke Geerd Hamer, a fost exclus definitiv din practica medicală după ce a încercat și eșuat (cu acordul și încurajarea părinților) să "rezolve conflictul interior" al unei fetițe de 6 ani cu o tumoră renală cât o minge de fotbal, folosind doar pătrunjel și seu de iepure. Acum Hamer se ascunde pe undeva prin Scandinavia, de mână cu Gregorian Bivolaru, dar nu vă temeți, munca sa este dusă mai departe de Caroline Markolin PhD (doctor în literatură), care deși ia distanță de teoriile anti-semite ale lui Hamer, ne explică totuși doct că nu există metastaze canceroase, ci doar mai multe... conflicte interioare (I shit you not_2).

Mă declar incapabil să înțeleg de ce derutatele din online își aleg doar ratați ca mentori spirituali. Cunosc argumentul paranoid cum că ciudații și schizotipalii din periferia sau din afara comunității științifice sunt de fapt acolo pentru că #persecuție de către acoliții Big Pharma care vor să își apere secretele și nu pentru ca #incompetență. Ba mai mult, strict teoretic pot înțelege sex-appealul dizidenței, numai că, spre diferență de un regim totalitarist unde toți știu că e nasol dar nu pot să vorbească liber, în comunitatea științifică toți știm că e (în mare*) OK și avem și voie să vorbim liber. Singurii care contestă realitatea sunt câțiva băeți (efectiv câțiva), care printr-o coincidență magică au făcut sau fac grămezi de bani din tratamente alternative. Și care o ard cu povești de gura sobei, în absența oricăror rezultate obținute prin muncă proprie, în laborator. Și care, mai important, dacă nu sunt în exil sau în închisoare, atunci au pur și simplu cariere ratate în domeniile lor de expertiză (acum că recitesc realizez că ultimele 2 fraze sunt de fapt o formă de cauză și efect, fiind unanim acceptat că laboratoarele de cercetare din închisori sunt relativ greu de întreținut).

Ironia este că dacă vrei să faci dizidență în știință, o poți face în mod corect, respectând toate rigorile metodologice. De-altfel asta se întâmplă permanent și este motorul care face știința să nu stagneze la nivel de clisme cu ceai de ceapă. Sunt zeci de lucrări publicate în fiecare zi care infirmă ipoteze susținute de alte lucrări, publicate în trecut, inclusiv în domenii controversate cum ar fi terapia cancerului.

Ca o paranteză și apropos de "câțiva băeți", căutând informații (inițial publicații, apoi negăsind niciunele, doar informații) despre Loibner, am dat peste acest post fenomenal al unei mămici denaturate, pe un forum de mămici denaturate (tot threadul merită citit).

Saturate a t-shirt in clod water. Put it on the child. Put two warm sweaters over the child and put him to bed for about half an hour. Do that twice a day and the whooping cough will be gone within a week. [...] The Dr. who read it from Dr. Kneipp's book, (Dr. Loibner) swears by it. He said he has advised many parents to treat their child in that way for all respiratory problems and has always had positive results. 75 people attended and this in a very small village in central Europe. Things are really happening here...

Trec peste faptul că Dr. Loibner sfătuiește pe toată lumea să trateze probleme respiratorii ale copiilor (pneumonie sau exacerbări de astm, să zicem) prin împachetări cu apă rece (welcome to England, 1300 AD) și ajung repede la concluzia fantastică: "75 people attended, things are really happening in our village". Epic. Am văzut adunări mai mari la zile de naștere în apartamente de bloc, pe cuvânt.

Și deci fostul doctor Loibner susține că rabia nu există. Traducerea lui Falafeli se întinde pe vreo 9 paragrafe, plus un bonus din "Microbe Hunters" (whatever the fuck that is) și cred că cea mai bună abordare e să lucrăm cu materialul clientului și să le discutăm pe rând, în episoade. Am să sar intenționat secțiunile care sunt gargară pseudo-literară, gen: "Și basmele pentru copii sunt despre lupul mare și rău în pădurea întunecată sau lupul cu vocea prefacută" și am să mă concentrez pe ideile principale.



Regards,
 
Skeptic Pengu


* Big Pharma nu e întotdeauna OK, dar despre asta într-un episod următor

Comentarii

  1. Reptilienii astia, bata-i vina :))). Super articol!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt siderata de cata prostie s-a umplut Romania. Oameni cu care am crescut si cu care am cultivat discursul logic au ajuns sa inghita toate bazaconiile de la TV sau de pe Internet. Ma bucur foarte mult cand citesc un articol ca acesta. Sper sa mai ai timp si disponibilitate sa contrabalansezi deriva gandului si sper sa-i molipsesti si pe altii in a scrie astfel de articole. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am observat si eu ca in ultima vreme au inceput sa apara raspunsuri logice si critice la adresa fenomenului pseudostiintei in Romania. About damn time, o sa ajungem sa o facem pe MissParker presedinte la cat de spalati pe creier au ajuns tot seminanalfabetii functionali care o venereaza.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu